Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

De naam zegt het al: bij deze hypotheekvorm wordt in principe niet afgelost. Hierdoor heeft u lagere maandlasten. U betaalt immers alleen rente over de hypotheekschuld en geen premie om vermogen op te bouwen.

De kenmerken

  • U betaalt geen aflossing, alleen hypotheekrente.
  • U profiteert maximaal van de fiscale mogelijkheden.
  • U gebruikt niet de kapitaalvrijstelling in Box I.
  • Het leenbedrag kan meestal niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de executiewaarde van je huis, tenzij u een combinatie maakt met een andere hypotheekvorm.
  • Soms is een overlijdensrisicoverzekering verplicht.
  • Wilt u toch aflossen, dan kunt u meestal maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per jaar aflossen.

Geen aflossing

Het nadeel van deze hypotheekvorm is dat de hypotheek niet is afgedekt door aflossing of een aflossingsverzekering. In sommige gevallen hoeft dat ook niet, bijvoorbeeld als de waarde van het huis toereikend is. Een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek kan ook interessant zijn, als u van plan bent om op latere leeftijd uw huis te verkopen.

Maximaal dertig jaar renteaftrek

Bij een aflossingsvrije hypotheek profiteert u dertig jaar lang van een maximaal fiscaal voordeel. Na dertig jaar vervalt de hypotheekrenteaftrek. Dan stijgen uw netto maandlasten dus behoorlijk.

Marktwaarde

U kunt een aflossingsvrije hypotheek meestal afsluiten tot een bepaald percentage van de marktwaarde van je huis. Over het algemeen ligt dat percentage tussen 50 en 100%. Soms bent u verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Andere hypotheekvormen worden vaak gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek om de maandlasten te drukken.